Låna pengar – hur går man till väga?

De flesta människor får vid något tillfälle i livet ett behov av att låna pengar. Är du fortfarande en ungdom som inte har studerat och tagit del av CSN-lån så kanske du hittills bara har behövt låna pengar av dina föräldrar vid ett eller annat tillfälle. Därför tänkte vi att det kunde vara på sin plats med en artikel som förklarar hur man faktiskt går till väga när man ska ta sig ett lån.

Det finns förstås olika typer av lån. När man går på universitetet är det vanligt att man tar studielån, när köper hus så tar man ofta bostadslån. I denna artikel tänkte jag gå igenom den vanligaste typen av lån för ungdomar i Sverige, nämligen sms lån, eller snabblån som det också kallas. Vill du ta reda på mer om denna typer av lån så kan jag rekommendera Pengar247, som är en informationcentral för personlig ekonomi där du hittar allt du behöver veta om t.ex. smslån!

Med ett snabblån så menas att man lånar pengar på ett direkt och snabbt sätt, och detta kan göras antingen online eller via sms. Det som är bra med denna typ av lån är att de inte är särskilt svåra att få, och speciellt inte om du har en ren kredithistorik utan sena betalningar och anmärkningar. Allt man egentligen behöver göra är att gå in på en sida som har bra jämförelser mellan olika lånebolag, och man kan på så sätt se över vilket bolag som erbjuder de billigaste lånen. Personligen brukar jag använda mig av en sida som heter lånapengar.be, som är en svensk tjänst som erbjuder flera verktyg för att jämföra diverse lånebolag och hjälper dig att hitta lånen med de lägsta räntorna.

Så finns det då något negativt med dessa snabblån? Enligt mig, så är det inte mycket negativt med dem, så länge man tar lånen vid rätt tillfälle. Räntan på dessa lån är väldigt hög jämfört med t.ex. ett bostadslån, där du år efter år betar av din skuld lite i taget tills du är fri från den. Vid snabblån så får du en fast avgift som ska betalas tillbaka inom en särskild tidsram, och räntan brukar vara på ca 10-20% av lånet, vilket innebär att om du lånar 2000 kronor så kanske du sedan måste betala 2300 tillbaka för att bli skuldfri.

Tänk på att endast ta lån när det verkligen finns ett behov för det. Det dummaste man kan göra är att börja ta lån för att ha råd med lite lyx i vardagslivet. Tänk på att du alltid förlorar en del pengar när du lånar från ett lånebolag. Ett lån är aldrig gratis att ta, och om det handlar om små summor med pengar så kan det kanske vara bra att låna snabbt av en kompis eller någon i famlijen om möjligheten finns. Du kan hitta en hel del information om snabblån, samt andra saker som rör din ekonomi, t.ex. försäkringar, på snabbalån.org!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>